Derde zomercursus Oostenrijkse Economie

menger

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus vond in conferentiecentrum De Glind bij Amersfoort de derde zomercursus economie in de Oostenrijkse traditie in Nederland plaats. Tien nieuwe cursisten besteedden een vrijdag en zaterdag om gezamenlijk en onder leiding van de docenten Jan Vis, Dion Reijnders en Olav Dirkmaat uitgebreid kennis te maken met de bijzondere methodologische en economische visies van deze school.

Dion Reijnders gaf de aftrap met een overzicht van belangrijke economische theorieën uit de mainstream economische wetenschap en de Oostenrijkse School. Daarbij liet hij duidelijk het verband zien tussen deze theorieën en de uiteenlopende methodologische en kennistheoretische uitgangspunten. Aansluitend ging Jan Vis in op kernleerstukken van de Oostenrijkse School, zoals de waardeleer, marginalisme, de plaats van kwantificering in de economie en de geldtheorie van Mises.

Op zaterdag gaf Olav Dirkmaat een heldere presentatie van de Oostenrijkse theorie van de conjunctuurcyclus. Deze theorie maakt duidelijk waarom perioden van economische crisis en werkloosheid niet zijn te beschouwen als een niet te ontlopen natuurverschijnsel, maar betrekkelijk eenvoudig zijn te vermijden.

Rond de lunchtijd vertelde Frank Karsten wat Mises en de Oostenrijkse School voor hem persoonlijk betekenen. Zijn praatje bood tijdens het er op volgende vraag en antwoord uurtje de stof voor de nodige discussie.

Opnieuw viel op hoe goed geïnformeerd en belezen de cursisten zijn. Toch gaven zij te kennen dat de cursus het nodige nieuws bood en vooral helpt om overzicht van de materie te houden.

Leave a comment