De basale fouten van Piketty

piketty

Het boek Kapitaal in de 21ste eeuw van Thomas Piketty was het afgelopen jaar een hype in linkse kringen. Wereldwijd steeg het boek naar de eerste plaats op veel verkooplijsten. De NOS schreef:

“In zijn boek geeft Piketty een verklaring voor de ongelijkheid tussen arm en rijk in de wereld. Kort gezegd komt het er volgens hem op neer dat de waarde van bezittingen zoals aandelen, obligaties en vastgoed sneller groeit dan de economie en salarissen in het algemeen. Daardoor zouden de mensen die veel bezitten steeds rijker worden. Het boek raakt in de VS een gevoelige snaar, waar veel discussie is over de rijkste 1 procent van de bevolking.”

Piketty komt tot deze conclusie op basis van uitgebreid empirisch onderzoek, waar hij door de media veel voor is geprezen. Hij zou met zijn boek het kapitalisme de genadeslag hebben gegeven.

De Amerikaanse economen Bob Murphy en Phil Magness hebben nu echter een – zeer leesbaar – paper geschreven waarin zij uitleggen dat Piketty zelfs de meest basale fouten maakt in zijn empirisch onderzoek. Soms heeft de Fransman data compleet verzonnen. Het document is integraal hier te lezen.

Leave a comment