Mises Zomerschool 2020

Datum: Vrijdag 28 (10.00u.) en zaterdag 29 Augustus 2020

Het Ludwig van Mises Instituut Nederland organiseert voor de 8e maal haar Mises Zomercursus. Deze cursus leert geïnteresseerden economisch denken en werken in de stijl van de Oostenrijkse School en Ludwig von Mises in het bijzonder.

De Oostenrijkse School onderscheidt zich van andere manieren van denken door zich te richten op een samenleving in beweging. Centraal staat de denkende mens, niet de cijfertjes. Juist nu politiek en centrale banken met nieuwe energie en macht naar zich toe trekken, is de ‘Oostenrijkse’ kijk een welkome oplossing voor de toekomst.

Met lezingen en discussies maken uw docenten, en medecursisten, u wegwijs in het denken van de Oostenrijkse School over de (economisch) handelende mens, kapitaal, welvaart, welzijn, geld en crisis.

Elk jaar zoeken we de besten op dit gebied en ook dit jaar is dat gelukt. Als student mag u aanschuiven bij Professor Dr. Lex Hoogduin, adjunct-Professor Dr. Jan Vis, econometrist Heiko de Boer, promovendus Philip Ruijs, onderzoeker Gèr van Gils en rechtsfilosoof Willem Cornax.

Wat gaan we doen?

De Mises Zomerschool biedt een gids en inspiratie om verder op eigen gelegenheid de kennismaking met de Oostenrijkse School te verdiepen of te vernieuwen.

In twee cursusdagen gaan we in op onder meer de volgende onderwerpen:

  • economische waarde, handelen, produceren en handel
  • het ontstaan en de economische betekenis van geld, banken en krediet
  • economische conjunctuur en de belangrijkste visies daarop
  • de rol van de diverse productiefactoren en winst in het creëren van welvaart en welzijn
  • de rol van politiek en bestuur in de economie, visies van de ‘Nieuwe Politieke Economie’ en de Oostenrijkse School.

Er is beperkt plaats voor deelnemers. Zo kunnen we in een kleine groep volop gelegenheid creëeren om discussie en uitleg te stimuleren. Wees er dus snel bij! Als student kan dat zelfs gratis als je in aanmerking komt voor de C.A. Verrijn Stuart beurs. Hoe je dit krijgt? Klik hier!

Waarom?

De Oostenrijkse School gaat uit van actie, daar waar andere manieren van denken juist statisch en in modellen denken. Omdat actie veel natuurlijker is voor ons wordt economie makkelijker te begrijpen.

Berichtgeving over economie, of het nu bekende commentatoren zijn of economen denken praktisch allemaal in stilstand, in modellen, in rekensommen.

Jouw leven, je hoop en je dromen zijn echter geen rekensom. Ze zijn middels handelen om te zetten in concrete resultaten. De Ooostenrijkse School kijkt specifiek naar dit handelen. Daarmee is zij uniek en als jij zo leert denken, dus ook!

Wanneer?

Vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus 2020 (vrijdag 10 – 19 uur, zaterdag 10 – 16 uur).

Waar?

Vervoer

Trein

Wie per trein aankomt op station Amersfoort kan door ons opgehaald worden met de auto. Geef dit aan op je aanmeldformulier!

Auto

De Glind is uitstekend te bereiken per auto. Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Voor wie?

De Mises zomercursus is voor iedereen die zich wil verdiepen in de economische en politiek-economische theorieën van de Oostenrijkse School. Belangstelling voor economie en economische vraagstukken is de belangrijkste kwalificatie om deel te nemen.

Docenten

Jan Vis is als adjunct-professor Business Valuation en directeur verbonden aan het programma Business Valuation van Nyenrode University. Daarnaast is hij partner in Talanton Valuation Services te Amsterdam.

Philip Ruijs is promovendus aan de Universiteit van Angérs. Hij publiceerde in Quarterly Journal of Austrian Economics over door-ontwikkeling van Hayek’s conjunctuurleer als onderdeel van zijn proefschrift over kapitaaltheorie.

Lex Hoogduin is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is oprichter van het Global Complexity Network en bekleedt diverse (inter)nationale bestuursfuncties in o.a. de financiële sector.

Heiko de Boer is werkzaam als Senior Sales Manager bij Pictet Asset Management. Zijn interesse ligt op het snijvlak van (financiële) markten en de samenleving. 

Gèr van Gils is historicus en beleidsonderzoeker. Hij specialiseert zich in Public Choice Theory en rentseeking, meest gericht op de historische dimensies en is uiteraard erg geïnteresseerd in de Oostenrijkse School.

Willem Cornax is rechtsfilosoof en werkzaam bij Bank Mendes Gans. Hij is mede vertaler van De armoede van economische gelijkheid en is verbonden aan verschillende stichtingen die zich voor de Oostenrijkse School inzetten.

Kosten

De kosten voor studenten bedragen 95 euro. Toehoorders betalen 170 euro. Deze prijzen zijn inclusief één overnachting (éénpersoonskamer, toilet en douche op de gang), ontbijt, 2x lunch, koffie/thee en 1 diner.

Aanmelden

Aanmelden kan eenvoudig via dit formulier

Zoals gezegd, het aantal plaatsen is beperkt!

Uw inschrijving is pas definitief na betaling van het cursusgeld.

Betaling gaat via een bankoverschrijving. ABN-AMRO: rekeningnummer: NL95ABNA0614992915 t.n.v. Mises Instituut o.v.v. Zomercursus 2020.

Na ontvangst van uw betaling krijgt u de inschrijvingsbevestiging.

Ca. 2 weken voor aanvang van de cursus ontvangt u verdere informatie (routebeschrijving, eventuele cursusmaterialen).

Mocht het vanwege de Covid-19 niet mogelijk zijn om samen te komen, dan zullen we kijken naar digitale oplossingen.

Meer info

Heeft u vragen? Mail naar: (willem@mises.nl)