Vooruitblik Mises Zomerschool 2022

Het is nog iets minder dan twee weken tot de Mises Zomerschool 2022 van start gaat. Ook dit jaar staat er de deelnemers veel moois te wachten. De sprekers op de Zomerschool hebben verschillende achtergronden. Er zullen economen, ondernemers, filosofen, historici en vermogensbeheerders spreken. Er is bij deze sprekers één gemeenschappelijke deler: allen hebben ze een passie voor de Oostenrijkse school. Al enkele jaren weet het Mises Instituut, met dank aan deze experts, een hoogwaardige cursus Oostenrijkse economie voor beginners af te leveren. Hierbij een klein voorproefje van wat u komende Zomerschool kan verwachten.

Spreker 1: Dr. Jan Vis

De eerste lezing, een introductie tot de Oostenrijkse school, wordt al sinds jaar en dag gegeven door adj. Prof. Dr. Jan Vis. Dr. Jan Vis is adjunct-professor Business Valuation aan de Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is hij als gastdocent verbonden aan de Amsterdam School of Real Estate. Tevens ​is hij voorzitter van de Stichting Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen en een van de founding partners van Talanton Valuation Services. 

In zijn lezing licht Dr. Jan Vis de basisprincipes en geschiedenis van de Oostenrijkse school toe. De subjectieve waardetheorie van de Oostenrijkse school was revolutionair, maar wat houdt deze theorie in, en hoe werkt deze in de praktijk? Op onder andere op deze vragen krijgt u antwoord tijdens de lezing.

Spreker 2: Prof. Dr. Lex Hoogduin

Lex Hoogduin is professor Economics of Complexity and Uncertainty in Financial Markets and Financial Institutions aan de Rijksuniversiteit van Groningen. De expertise van Lex Hoogduin ligt in het adviseren en implementeren van economisch en monetair beleid.

De lezing van Lex Hoogduin zal zich toespitsen op de Oostenrijkse conjunctuurtheorie, de Oostenrijkse conjunctuurtheorie is uniek, en wordt ondergewaardeerd binnen de economisch wetenschap. Onder andere de vragen: Op welke wijze speelt de rente een rol bij de allocatie van kapitaal? En hoe ontstaan ‘boom’ en ‘busts’ binnen de economie? Zullen worden beantwoord.

Spreker 3: Willem Cornax

De trotse voorzitter van het Mises Instituut en rechtsfilosoof Willem Cornax zal ook een lezing verzorgen. Willem Cornax studeerde Rechtsfilosofie aan de Universiteit van Leiden en werkte onder meer samen met de bekende Engelse filosoof Roger Scruton.

In deze lezing zal de filosofie en geschiedenis van de Oostenrijkse school aan bod komen. Want waar is het ideaal vrijheid, dat Oostenrijkers zo vaak hoog in het vaandel hebben staan, eigenlijk ontstaan? En waarom is vrijheid zo iets unieks?

Spreker 4: Heiko de Boer

Heiko de Boer is werkzaam als Senior Sales Manager bij Pictet Asset Management en publiceerde artikelen op mises.org. Zijn interesse ligt op het snijvlak van (financiële) markten en de samenleving.

In deze lezing zal de focus liggen op de ongekende krachten van het kapitalisme. Welk economische systeem werkt goed? En waarom is winst maken zo belangrijk? Deze vragen en meer zullen in deze lezing de revue passeren.

Spreker 5: Philip Ruijs

Alweer een trots bestuurslid van het Mises Instituut Nederland, Philip Ruijs!  Philip Ruijs is econoom aan de Université d’Angers, waar hij momenteel bezig is met zijn promotieonderzoek.

Groeit onze economie door consumptie of juist productie, en schept vraag haar eigen aanbod of aanbod haar eigen vraag? Op dit soort gecompliceerde thema’s zal Philip Ruijs een helder en duidelijk antwoord formuleren.

Spreker 6: Ger van Gils

Het Engelse spreekwoord: ‘last but not least’ geldt ook op de Mises Zomerschool 2022. Ger van Gils is van oorsprong historicus en bestuurslid bij het Mises Instituut Nederland. De grote vraag: ‘kan de politiek ons leven verbeteren?’ Zal worden beantwoord.

Een divers en kwalitatief hoogstaand gezelschap dus. De Zomerschool zal plaatsvinden op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus. Hopelijk tot dan!

Inschrijven voor de Zomerschool: https://mailchi.mp/525e68711c9f/mises-zomerschool-2022

Leave a comment