Brexit: wie wint, wie verliest?

Brexit 2

De waarschuwingen aan de Britse kiezer waren duidelijk: “EU verloren, rampspoed geboren!” Maar wie bleken de (voorlopig) grootste verliezers?

Britse aandelen daalden de dag na het referendum bijna 3%, zonder twijfel een slechte dag, maar kijk eens naar de complete ramp bij de achterblijvers in de EU.

Grafiek

De Britse beurs was daags na het referendum, ondanks het verlies, de best presterende Europese beurs. En nog steeds! Op 5 juli stond de Britse FTSE100 als enige Europese beursindex op winst: een winst van ruim 2% ten opzichte van de dag vóór het referendum.

Zou het iets te betekenen hebben…?

Maar er is een nog grotere verliezer dan de EU …

Bloomberg

Bloomberg meldde dat de 15 rijkste burgers van Groot-Brittannië vrijdag na het referendum $ 5.500.000.000 (ruim 4 miljard pond, bijna 5 miljard Euro) van hun gezamenlijke fortuin hebben verspeeld. De rijkste man van Groot-Brittannië, Gerald Grosvenor, verloor alleen al één miljard dollar. Hij werd gevolgd door Topshop eigenaar Philip Green, vastgoedmagnaat Charles Cadogan en de bankier en grootgrondbezitter Bruno Schroder.

Kortom, de twee belangrijkste partijen die aandrongen op een ‘Remain’ blijken de grote verliezers van de Britse ‘Independence Day’.

 

Bron: Bloomberg, Zerohedge, Stockcharts

Leave a comment