Het Mises Instituut heeft een nieuwe voorzitter

Per vandaag, 17 maart 2024, wordt em. prof. Dr. Lex Hoogduin voorzitter van het Ludwig von Mises Instituut Nederland. 

Lex Hoogduin studeerde macro- en monetaire theorie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij ook promoveerde op het thema fundamentele onzekerheid. Tijdens het promotieonderzoek kwam hij voor het eerst in aanraking met de Oostenrijkse school in de economie. In de loop van de tijd is zijn interesse in die school steeds verder toegenomen en is zijn eigen denken over economie en samenleving steeds meer geïnspireerd geraakt door het werk van von Mises, Hayek en Kirzner in het bijzonder. Zijn werk over onzekerheid is de afgelopen jaren van een hecht Oostenrijks fundament voorzien.

Lex geeft op de jaarlijkse zomerschool van het Mises instituut een inleiding op de Oostenrijkse geld- en conjunctuurtheorie. Aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft hij jarenlang hetzelfde gedaan. Hij geeft regelmatig inleidingen over de Oostenrijkse school in Nederland en België.

Lex is inmiddels emeritus hoogleraar van de RUG. Hij heeft ook tien jaar een leerstoel aan de UvA gehad.

Op dit moment heeft hij meerdere advies-  en toezichtsrollen in de financiële sector. Zijn advieswerk strekt zich uit tot buiten de financiële sector en is gebaseerd op verder ontwikkelde inzichten van de Oostenrijkse school.

Eerder was hij onder andere: adviseur van de eerste president van de ECB (Wim Duisenberg), hoofdeconoom van Robeco, directielid van de Nederlandsche Bank, vice-voorzitter van de centrale commissie van de statistiek, voorzitter van de Betaalvereniging Nederland, voorzitter van de board van LCH groep, LCH Ltd en LCH SA en niet-uitvoerend directeur van de London Stock Exchange Group.

Lex zal zich de komende jaren, samen met de andere bestuursleden en medewerkers van het Mises Instituut, inzetten om de activiteiten en bekendheid van het instituut en van de Oostenrijkse school in het Nederlands taalgebied verder te vergroten. 

Willem Cornax neemt afscheid als voorzitter:

Met de aanstelling van Lex eindigt tevens het voorzitterschap van Willem Cornax. Wij willen Willem danken voor zijn langdurige toewijding aan het instituut. Willem kan terugblikken op een periode waarin het instituut aanzienlijk is gegroeid en geprofessionaliseerd:

‘Fundering en Vooruitgang. Zo kijk ik terug op 5 jaar voorzitterschap van het Mises Instituut. Om mooie persoonlijke redenen zal het bij vijf jaar blijven en heb ik mijn voorzitterschap neergelegd. 

Het waren jaren waarin het Mises Instituut op nationale televisie en radio is gekomen. Waarin we ons cursusaanbod verder geprofessionaliseerd hebben. Waarin we daadwerkelijk mensen toegang hebben kunnen bieden tot nieuwe kennis en inzichten. Inmiddels staat er een organisatie van 6 mensen, is het Instituut dankzij u allen financieel gezonder dan bij mijn aantreden en is het team klaar voor verdere professionalisering. 

Daarmee kan het Instituut voor zichzelf zorgen. Nu breekt de tijd aan om te gaan kijken naar anderen. Vereerd ben ik dat we met het werk dat we geleverd hebben, de actie die we hebben ondernomen, een fundering hebben gelegd die voldoende ondergrond biedt voor em. Prof. Dr. Lex Hoogduin om het vaandel verder te dragen. Een meer dan waardig opvolger voor het enige onafhankelijke economische kennisinstituut van Nederland. 

Aan u de lezer, als donateur, bezoeker van onze evenementen, is mijn grootste dank gericht. Dank voor het vertrouwen dat u ons geeft met elke cent die u besteed aan het Mises Instituut. Dank voor de tijd die u besteedt aan het lezen, het verspreiden van ideeën. Zonder u geen instituut. Zonder u geen nieuwe uitgaven. Zonder u geen omwenteling in Nederland. Dank voor het mogelijk maken van de vooruitgang. Dat we elkaar in goede gezondheid mogen treffen!’

Leave a comment