Mises Zomerschool 2024

Het Ludwig van Mises Instituut Nederland organiseert voor de 12e maal haar Mises Zomerschool. Deze cursus leert geïnteresseerden economisch denken en werken in de stijl van de Oostenrijkse School en Ludwig von Mises in het bijzonder.

De Oostenrijkse School onderscheidt zich van andere manieren van denken door zich te richten op een samenleving in beweging. Centraal staat de denkende mens, niet de cijfertjes. Juist nu politiek en centrale banken met nieuwe energie macht naar zich toe trekken, biedt de ‘Oostenrijkse’ kijk een welkome oplossing voor een vreedzame toekomst.

Met lezingen en discussies maken uw docenten, en medecursisten, u wegwijs in het denken van de Oostenrijkse School over de (economisch) handelende mens, kapitaal, welvaart, welzijn, geld en crisis.

Elk jaar zoeken we de besten op dit gebied en ook dit jaar is dat gelukt. Als student mag u aanschuiven bij o.a. Professor Dr. Lex Hoogduin, adjunct-Professor Dr. Jan Vis, promovendus Philip Ruijs en onderzoeker Gèr van Gils. Er zullen nog enkele aanvullingen op het programma volgen!

Wat gaan we doen?

De Mises Zomerschool biedt een gids en inspiratie om verder op eigen gelegenheid de kennismaking met de Oostenrijkse School te verdiepen of te vernieuwen.

In twee cursusdagen gaan we in op onder meer de volgende onderwerpen:

  • economische waarde, handelen, produceren en handel
  • het ontstaan en de economische betekenis van geld, banken en krediet
  • economische conjunctuur en de belangrijkste visies daarop
  • de rol van de diverse productiefactoren en winst in het creëren van welvaart en welzijn
  • de rol van politiek en bestuur in de economie, visies van de ‘Nieuwe Politieke Economie’ en de Oostenrijkse School.

Er is slechts een beperkt aantal plaatsen. Zo kunnen we in een kleine groep volop gelegenheid creëeren om discussie en uitleg te stimuleren. Wees er dus snel bij!

Waarom?

De Oostenrijkse School gaat uit van actie, daar waar andere manieren van denken juist statisch en in modellen denken. Omdat actie veel natuurlijker is voor ons wordt economie makkelijker te begrijpen.

Berichtgeving over economie, of het nu bekende commentatoren zijn of economen denken praktisch allemaal in stilstand, in modellen, in rekensommen.

Jouw leven, je hoop en je dromen zijn echter geen rekensom. Ze zijn middels handelen om te zetten in concrete resultaten. De Ooostenrijkse School kijkt specifiek naar dit handelen. Daarmee is zij uniek en als jij zo leert denken, dus ook!

Wanneer?

Vrijdag 6 en zaterdag 7 september 2024 (vrijdag 10 – 19 uur, zaterdag 10 – 17 uur).

Waar?

StayOkay Soest

Vervoer

Trein

U kunt het beste naar station Soest Zuid gaan. Vanaf daar is het 10 minuten lopen. Mocht u opgehaald willen worden, laat ons dit weten. Dan regelen wij vervoer.

Auto

StayOkay Soest is uitstekend te bereiken per auto. Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Voor wie?

De Mises zomercursus is voor iedereen die zich wil verdiepen in de economische en politiek-economische theorieën van de Oostenrijkse School. Belangstelling voor economie en economische vraagstukken is de belangrijkste kwalificatie om deel te nemen.

Docenten

Jan Vis is als adjunct-professor Business Valuation en directeur verbonden aan het programma Business Valuation van Nyenrode University. Daarnaast is hij partner in Talanton Valuation Services te Amsterdam.

Philip Ruijs is docent bedrijfskunde aan de Windesheim Hogeschool. Hij is gepromoveerd aan de Université d’Angers op een proefschrift over kapitaaltheorie en Hayek’s conjunctuurtheorie. Hij publiceerde in de Quarterly Journal of Austrian Economics over hetzelfde onderwerp.

Lex Hoogduin is emeritus hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is oprichter van het Global Complexity Network en bekleedt diverse (inter)nationale bestuursfuncties in o.a. de financiële sector.

Gèr van Gils is historicus en beleidsonderzoeker. Hij specialiseert zich in Public Choice Theory en rentseeking, meest gericht op de historische dimensies en is uiteraard erg geïnteresseerd in de Oostenrijkse School.

Joost van Breda is Head of the Commercial Office van ING Wholesalebanken promovendus aan de Universiteit van Maastricht. In zijn proefschrift onderzoekt hij hoe we beter om kunnen gaan met fundamentele onzekerheid, gebaseerd op de Oostenrijkse School.

Emma van Zoelen

Emma van Zoelen is promovenda mens-machine samenwerking aan de TU
Delft. Ze onderzoekt hoe mensen zich gedragen als ze samen moeten
werken met AI, en wat de implicaties daarvan zijn voor het ontwerp van
AI-systemen. Naast haar promotieonderzoek is ze lid geweest van de
Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 om te adviseren over
de rol van AI en robots op de arbeidsmarkt, en is ze anderhalf jaar
lang bestuursvoorzitter geweest van de Libertaire Partij.

Kosten

Bij de kosten zitten inbegrepen de overnachting, alle lezingen, 2x lunch, en 1x diner. Er is extra keuze dit jaar wat de betreft de kamers, kijk dus wat u wilt boeken bij uw aanmelding

Aanmelden

Aanmelden kan eenvoudig via de winkel

Zoals gezegd, het aantal plaatsen is beperkt!

Ca. 2 weken voor aanvang van de cursus ontvangt u verdere informatie (routebeschrijving, eventuele cursusmaterialen).

Meer info

Heeft u vragen? Mail naar: (Ger@mises.nl)

Leave a comment