Verslag Mises Zomercursus 2014

mises-nederland-cursus-oostenrijkse-school

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus werd in conferentiecentrum De Glind bij Amersfoort de tweede zomercursus economie in de Oostenrijkse traditie in Nederland gegeven. Ook nu werd er eerst een stevig fundament gelegd met een presentatie van de kennisleer en methodologie van de Oostenrijkse School.

Dit maal gaf junior­docent Dion Reijnders een erudiete uiteenzetting van dit belangrijke onderwerp waarmee de Oostenrijkse School zich zo duidelijk onderscheidt van andere denkrichtingen in de economische wetenschap.

Aansluitend ging Jan Vis, o.m. adjunct­professor Business Valuation aan de Rotterdam School of Management (Erasmus University) in op kernleerstukken van de Oostenrijkse School, zoals de waardeleer, marginalisme, de plaats van kwantificering in de economie en de geldtheorie van Mises.

Vervolgens behandelden beide docenten aan de hand van een aantal korte teksten het thema Keynes versus de Oostenrijkers (inmiddels befaamd door prachtige YouTube clips.

Meer dan in de eerste zomercursus werden grote lijnen getrokken door de geschiedenis van het economisch denken, vanaf de klassieke economen Adam Smith, Malthus en Ricardo, via Marx naar de Oostenrijkse School. Daarbij kwamen de verschillende visies op de rol van productiefactoren als land, arbeid en kapitaal aan bod, als ook de rol van consumeren en sparen en van ondernemers en winst. Het overkoepelend thema was de vraag naar de mogelijkheden van welvaartsgroei voor iedereen.

Tijdens het diner hield Olav Dirkmaat een korte presentatie over de mogelijkheden om economie in de traditie van de Oostenrijkse School te studeren in Madrid aan de Universidad Rey Juan Carlos. Het is het enige masterprogramma in economie volgens de principes van de Oostenrijkse school dat geaccrediteerd en erkend is in de gehele Europese Unie.

In het afsluitend deel van de 2­daagse cursus presenteerde Lode Cossaer, voorzitter van het in Antwerpen gevestigde Murray Rothbard instituut, rechtsfilosofische visies op particulier eigendom en de vrije samenleving (o.a. Mises, Hayek, Rothbard).

Leave a comment