Vierde Mises Zomercursus

Money and Banking 3

Beleid à la Draghi: kan dat wel goed gaan?

Bent u klaar om straks uw geld uit te lenen en er minder voor terug te krijgen? Geld bij te leggen op uw depositorekening? Of heeft u toch zo uw bedenkingen over hoe onze economie wordt geleid?

De economische theorie van de Oostenrijkse School levert de kennis en inzichten om de zin en onzin van economisch beleid te beoordelen. Het Mises instituut Nederland organiseert dit jaar weer een nieuwe zomercursus als introductie van deze theorieën. De cursus verschaft u van uit een klassiek liberale opvatting het inzicht en de kennis om het economisch beleid van de ECB en andere overheden kritisch tegen het licht te houden.

Zo maakte de Oostenrijkse econoom Ludwig von Mises al in 1912, in zijn boek ‘Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel’, duidelijk dat economische crises ontstaan door de creatie van geld door de staat. Het beleid van centrale banken leidt niet tot stabiliteit, maar juist tot een opeenvolging van economische zeepbellen en crises. In deze economisch roerige tijden verschaffen de economische theorieën van de Oostenrijkse School en van von Mises veel nuttige inzichten.

Het is een avontuur en een uitdaging om je te verdiepen in de economie. Met deze zomercursus kan dat op een gedegen, ongedwongen en leuke manier.

Wanneer?

Zaterdag 10 september 2016 van 10 tot 17 uur.

Waar?

Restaurant en vergadercentrum ‘Se7en’, Utrecht (nabij CS)

Voor wie?

De Mises Summer School is voor iedereen, zowel studenten als niet-studenten, die zich wil verdiepen in de economische theorieën van de Oostenrijkse School. Voorgaande kennis van economie is handig, maar niet noodzakelijk.

Programma

Aan de orde komen onder meer:
o Introductie Oostenrijkse School: Epistemologie en overzicht.
o De Oostenrijkse School en verwante stromingen in de geschiedenis van het economisch denken
o Geld, banken en krediet
o Keynes versus de Oostenrijkers
o Conjunctuurtheorie volgens de Oostenrijkse School

Docenten

Jan Vis

Dr. Jan Vis MBA CMC RV FRICS
Jan Vis is als adjunct-professor Business Valuation verbonden aan de Rotterdam School of Management (Erasmus University). Daarnaast is hij partner in Talanton Valuation Services te Amsterdam.

 

 

Dion Reijnders

Dion Reijnders MSc
In februari 2014 behaalde Dion Reijnders zijn bull aan de Universiteit van Maastricht middels een studie Financial Economics. Samen met Olav Dirkmaat is hij de vertaler van het dit voorjaar verschenen ‘Het menselijk handelen: een economische verhandeling’ van Ludwig von Mises. Hij is beleidsmedewerker bij de Nederlandse Bank.

 

Aanmelden

Aanmelden kan eenvoudig met dit formulier

Kosten

De kosten voor studenten bedragen 40 euro. Niet-studenten betalen 60 euro. Deze prijzen zijn inclusief een lunch, koffie/thee en na afloop een borrel (17 -18 uur). Deelnemers ontvangen voorafgaande aan de cursus een Nederlandstalige syllabus.

Meer info

Heeft u vragen? Bel gerust met 0612217804 (Mises Nederland). Mailen kan naar summerschool@mises.nl.

Leave a comment