Derde Mises Zomercursus: 28 – 29 augustus 2015

mises-zomercursus


Met veel genoegen kondigt het Ludwig von Mises Instituut Nederland zijn derde zomercursus aan.

Wat?

De Mises Summer School is een ideale gelegenheid om samen met andere geïnteresseerden en onder deskundige leiding kennis te maken met de economische theorieën van de Oostenrijkse School en inzicht te krijgen in de verschillen met de meer gangbare theorieën die dagelijks in de media worden geventileerd.

De cursus biedt een gids en inspiratie om vervolgens op eigen gelegenheid de kennismaking met de Oostenrijkse School uit te breiden of te vernieuwen.

De stof wordt gepresenteerd in een kleine groep. Daarnaast is er volop gelegenheid tot discussie en informeel napraten.

Waarom?

Volgens auteur Arnon Grünberg hoef je “geen marxist te zijn om te beseffen dat alles vooral economie is. Van liefde via seks en onderwijs tot religie: economie. Het succes van de economische wetenschap komt niet doordat economen zulke goede voorspellingen doen, maar omdat wij intuïtief beseffen dat juist die wetenschap aan onze essentie raakt.”

De Oostenrijkse School raakt zeker aan “onze essentie”: zij stelt het menselijk kiezen en handelen centraal en behandelt economie begrijpelijk en logisch. Op scholen en universiteiten wordt weinig of geen gebruik meer gemaakt van de Oostenrijkse methode. Ook in de media is er alleen aandacht voor de hedendaagse hoofdstromingen, vooral de Keynesiaanse.

Het lijkt dan ook wel dat niemand de huidige crisis kan verklaren. Maar Mises beschreef al in 1912, in zijn boek The Theory of Money and Credit, dat economische booms en busts ontstaan door de creatie van enorme hoeveelheden geld door de staat. Juist nu in deze economisch roerige tijd kunnen de economische theorieën die Mises doceerde en bedacht u van dienst zijn.

Het is een avontuur en een uitdaging om zich te verdiepen in economie. Met deze zomercursus kan dat een gedegen en geanimeerde manier.

Wanneer?

Vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus 2015 (vrijdag 10 – 19 uur, zaterdag 10 – 16 uur).

Voor wie?

De Mises Summer School is voor zowel studenten als niet-studenten die zich willen verdiepen in de economische theorieën van de Oostenrijkse School. Voorgaande kennis van economie is handig, maar niet noodzakelijk.

Mises Nederland

Verslag en foto’s Zomercursus 2014

De eerdere zomercursussen van 2013 en 2014 waren een groot succes. Dit verslag geeft een goede indruk van de opzet en sfeer. Bekijk vooral ook het fotoboek op Facebook.

Programma

Aan de orde komen onder meer:

  • Introductie Oostenrijkse School: Epistemologie en overzicht.
  • De Oostenrijkse School en verwante stromingen in de geschiedenis van het economisch denken
  • Keynes versus de Oostenrijkers
  • Conjunctuurtheorie volgens de Oostenrijkse School

Docenten

Jan VisDr. Jan Vis MBA CMC RV FRICS

Jan Vis is als adjunct-professor Business Valuation verbonden aan de Rotterdam School of Management (Erasmus University). Daarnaast is hij partner in Talanton Valuation Services te Amsterdam.Dion Reijnders MSc

In februari 2014 behaalde Dion Reijnders zijn bull aan de Universiteit van Maastricht middels een studie Financial Economics. Samen met Olav Dirkmaat is hij de vertaler van het te verschijnen Het menselijk handelen: een economische verhandeling van Ludwig von Mises.Olav Dirkmaat MSc

Olav Dirkmaat is edelmetaalanalist bij GoldRepublic en PhD-kandidaat in (Oostenrijkse) economie aan de Rey Juan Carlos Universiteit onder de Spaanse econoom Jesús Huerta de Soto. Hij is daarnaast oprichter van Hedgehog Capital, een fonds dat belegt volgens ‘Oostenrijkse’ principes. Hij behaalde eerder in Madrid een MSc in Oostenrijkse economie en een MSc in marketing aan de Vrije Universiteit.

Aanmelden

Aanmelden kan eenvoudig via dit formulier

Kosten

De kosten voor studenten bedragen 90 euro. Niet-studenten (toehoorders) betalen 130 euro. Deze prijzen zijn inclusief één overnachting (één-persoonskamer), ontbijt, 2x lunch en koffie/thee en 1 diner. Deelnemers ontvangen voorafgaande aan de cursus een Nederlandstalige syllabus.

Betaling gaat via een bankoverschrijving. ABN-AMRO: rekeningnummer: 614992915 t.n.v. Mises Instituut te Amsterdam o.v.v. Zomercursus

Mises Nederland

Locatie

Conferentiecentrum De Glind, bij Amersfoort.

Vervoer

Trein

Wie per trein aankomt op station Amersfoort kan door ons opgehaald worden met de auto.

Auto

De Glind is uitstekend te bereiken per auto. Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Contact

Meer info gewenst? Mailen kan naar summerschool@mises.nl.

Leave a comment