Mises in Cuba: het einde van de communisten in Cuba in zicht?

Sinds Ernesto “Che” Guevara op zijn motorfiets Fidel Castro kwam helpen in de Sierra Maestra om dictator Fulgencio Batisto uit het zadel te lichten, bestaat de Cubaanse overheid uitsluitend uit de Partido Comunista de Cuba (PCC). Andere partijen worden niet toegestaan. Aldus hoeft het niet te verbazen dat tijdens de “verkiezingen” van 2013 alle 612 zitjes in het parlement gecontroleerd werden door leden van de PCC.

Partido Libertario Cubano – Jose Marti

Het ziet er naar uit dat het communistisch monopolie weldra aan zijn einde komt. Op 7 mei kondigde de Libertarian Party Of Nevada (VS) aan dat Cuba weldra zijn eigen Libertarische partij zal hebben. De “Partido Libertario Cubano Jose Marti” werd vernoemd naar de befaamde 19e eeuwse vrijheidsschrijver.

De berichten dat in Cuba een nieuwe Libertarische Partij was opgericht, bereikten de Verenigde Staten nadat een lid van de partij een landgenoot inlichtte die in Miami verbleef. Beide heren contacteerden de lokale tak van de Amerikaanse Libertarische partij te Nevada aangezien daar een Spaanssprekend lid verbleef.

Arrestaties en Intimidatie

Dit verhaal begon op 9 februari van dit jaar toen de geheime politie Ubaldo Herrera Hernandez en  Manuel Velazquez Visea arresteerde. Ze werden als lid van de liberale denktank Mises Cuba  al langer in de gaten gehouden en de agenten betrapten hen op heterdaad toen ze bijeenkwamen in het huis van Visea om te discussiëren over de vrije markt.  (Met voorbeelden als deze behoeft het geen verwondering dat Cuba barslecht scoort op de Free Speech Index).

Liberale denkers zijn vaak het slachtoffer van Raul Castro’s regime. Sinds februari zijn ten minste drie andere leden van de denktank opgepakt om nog geen 24 uur later vrijgelaten te worden. Het gebeurt vaak dat politiewagens protestmarsen van vrijheidsstrijders omsingelen als een vorm van intimidatie.

Als een vorm van passief verzet tegen het Marxistische regime, besloot een aantal leden van de denktank om de Libertarische Partij op te richten.

Politics, Education, and Meet-ups

De politieke partij wil zich inzetten op drie verschillende pijlers. Allereerst hoopt ze met de partij een impact te hebben op het bestuur. De Libertarische Partij hoopt op medezeggenschap, ook al duldt Havana geen andere partijen.

Daarnaast wil de denktank Mises Cuba economisch onderzoek verrichten om haar landgenoten te onderwijzen in het vrije marktdenken.

Ten derde richt de Benjamin Franklin Libertarian Library een bibliotheek op in Havana alwaar de Cubanen boeken kunnen raadplegen over liberalisme en met lotgenoten wekelijks kunnen discussiëren.  

Of deze partij succesvol wordt of niet is de nobele onbekende. Maar Fidel Castro had nog geen driehonderd guerillastrijders ter zijner beschikking om Batista af te zetten.  Will history repeat itself? 

Dries Van Thielen Deze bijdrage verscheen oorspronkelijk in het Engels alhier:

Leave a comment