Tweede Mises Zomercursus: 29-30 augustus 2014

mises-zomercursus2013
Met veel plezier kondigt het Ludwig von Mises Instituut Nederland zijn tweede zomercursus aan.

Wat?

De Mises Summer School is een ideale gelegenheid om samen met andere geïnteresseerden en onder deskundige leiding kennis te verwerven over de economische theorieën van de Oostenrijkse School.

De stof wordt gepresenteerd in een kleine groep. Daarnaast is er volop gelegenheid tot discussie en informeel napraten.

Waarom?

De Oostenrijkse School is van groot belang, omdat zij economie begrijpelijk en logisch behandelt. Op scholen en universiteiten wordt weinig of geen gebruik meer gemaakt van de Oostenrijkse methode. Ook in de media is er alleen aandacht voor de hedendaagse hoofdstromingen, waaronder vooral de Keynesiaanse.

Het lijkt dan ook wel dat niemand de huidige crisis kan verklaren. Maar Mises beschreef al in 1912, in zijn boek The Theory of Money and Credit, dat economische booms en busts ontstaan door de creatie van enorme hoeveelheden geld, door de staat. Juist nu in deze economisch roerige tijd kunnen de economische therorieen die Mises doceerde en bedacht u van dienst zijn.

Het is een avontuur en een uitdaging om je te verdiepen in economie. En deze zomercursus is een daar een gedegen en gezellig hulpmiddel bij.

Wanneer?

Vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus 2014.

Voor wie?

De Mises Summer School is voor zowel studenten als niet-studenten die zich willen verdiepen in de economische theorieën van de Oostenrijkse School. Voorgaande kennis van economie is handig, maar niet noodzakelijk.

Mises Nederland

Verslag en foto’s Zomercursus 2013

De zomercursus van 2013 was een groot succes. Dit verslag geeft een goede indruk van de opzet en sfeer. Bekijk vooral ook het fotoboek op Facebook.

Programma

Vrijdag

10.00 – 12.30 uur

Introductie Oostenrijkse School

Epistemologie en overzicht. (Dion Reijnders)

14.00 – 16.00 uur

De Oostenrijkse School en verwante stromingen in de geschiedenis van het economisch denken (Jan Vis).

De belangrijke stappen en verworvenheden van de Oostenrijkers. Onder meer Cantillon, Say, Ricardo, Menger, Jevons, Walras, waardeleer, marginalisme, de plaats van kwantificering in de economie, de geldtheorie van Mises en de Oostenrijkse conjunctuurtheorie.

16.45 – 19.00 uur

Keynes versus de Oostenrijkers (Jan Vis en Dion Reijnders).

Dit onderwerp wordt aan de hand van een aantal korte teksten van Keynes en mogelijk anderen behandeld. De visies van Keynes op sparen en van Ricardo op arbeid komen aan bod als fundamentele en onderscheidende elementen van de 19e en 20e eeuwse kijk op economische ontwikkeling.

Zaterdag

9.30 -12.30 uur

Uitwerking Conjunctuurtheorie (Jan Vis en Dion Reijnders).

Hier komen o.a. aan bod: geld, het regressietheorema van Mises, goederenstandaard versus fiat-geld, deflatie en inflatie, de spaarparadox en verschillende visies op productie en de productiestructuur.

14.00-16.00 uur

De Vrije Samenleving (Lode Cossaer)

Filosofische en rechtsfilosofische visies op particulier eigendom en de vrije samenleving (o.a. Mises, Hayek, Rothbard)

Docenten

Jan VisDr. Jan Vis MBA CMC RV FRICS

Jan Vis is als adjunct-professor Business Valuation verbonden aan de Rotterdam School of Management (Erasmus University). Daarnaast is hij partner in BrightOrangeTalanton Corporate Finance.Dion Reijnders MSc

In februari 2014 behaalde Dion Reijnders zijn bull aan de Universiteit van Maastricht middels een studie Financial Economics. Samen met Olav Dirkmaat is hij de vertaler van het te verschijnen Het menselijk handelen: een economische verhandeling van Ludwig von Mises.Lode Cossaer MA

Lode Cossaer is directeur van het Antwerpse Murray Rothbard instituut en bestuurslid van European Students for liberty. Hij doceert micro- en macro-economie in de Oostenrijkse traditie aan de Brusselse business school United Business Institutes.

Aanmelden

De inschrijving is gesloten.

Kosten

De kosten voor studenten bedragen 75 euro. Niet-studenten (toehoorders) betalen 150 euro. Deze prijzen zijn inclusief één overnachting (één-persoonskamer), ontbijt, 2x lunch en koffie/thee en diner. Deelnemers ontvangen voorafgaande aan de cursus een Nederlandstalige syllabus.

Mises Nederland

Locatie

Conferentiecentrum De Glind, bij Amersfoort.

Vervoer

Trein

Wie per trein aankomt op station Amersfoort kan door ons opgehaald worden met de auto.

Auto

De Glind is uitstekend te bereiken per auto. Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Contact

Meer info gewenst? Mailen kan naar summerschool@mises.nl.

Leave a comment