Educatie en vrijheid

Hoe overtuig je iemand van het belang van persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid, van pluralisme in de samenleving en de morele superioriteit van spontane orde? Hoe laat je zien hoe een economie draait? De afgelopen anderhalf jaar hebben laten zien dat veel mensen slechts een gelimiteerd besef hebben van het belang van deze principes en idealen. Door de persoonlijke verantwoordelijkheid uit handen te geven en een taak van de overheid te maken is men ook veel vrijheden verloren. Voor de educatie van deze principes en idealen schieten de gevestigde onderwijsinstellingen tekort. Daar ligt de focus op het promoten van ‘redden van het klimaat’ en het belang van vage begrippen van inclusiviteit, diversiteit en gelijkheid. De SDG’s van de VN als curriculum van het wereldonderwijs van wieg tot het verzorgingstehuis. Het maakt duidelijk dat de beginselen van een vrije en vreedzame samenleving niet vanzelfsprekend aan nieuwe generaties worden overgedragen.

Voor ouders die hun kinderen enig begrip van die principes willen bijbrengen en mogelijk zelf hun kennis willen opfrissen of op peil brengen biedt de (Amerikaanse) serie ‘The Tuttle Twins, Children’s Books that Teach about Freedom’ mogelijk een uitkomst. Het gaat om geïllustreerde boekjes die met een aansprekend verhaal de boodschap moeten overbrengen aan kinderen van kleuters tot tieners. 

De boeken vertellen niet zomaar een verhaaltje, maar nemen elk een klassiek werk uit de liberale en libertarische canon als vertrekpunt en leidraad. Met een aansprekend verhaal en illustraties maken ze de boodschap toegankelijk voor de doelgroep. Ze bieden dus niet alleen een eerste kennismaking met belangrijke beginselen, maar ook met de beste economische en filosofische literatuur over die beginselen. Er zijn boekjes over abstracte onderwerpen als individuele grondrechten en de rol van de overheid bij de bescherming ervan, gebaseerd op ‘The Law’ (‘La Loi’) van Frederic Bastiat, of een ander boekje over het belang van de ‘gulden regel’ als morele leidraad.

De Tuttle Twins maken kennis met de principes van spontane orde en vrijwillige samenwerking via de markt in een verhaal gebaseerd op het klassieke essay van Leonard Read ‘I, Pencil’, over het complexe, over vele bedrijven en regio’s verspreide productieproces van zoiets eenvoudigs als een potlood. Het belang van ondernemerschap en persoonlijke verantwoordelijkheid wordt verhaald aan de hand van ‘The Tuttle Twins and the Search for Atlas’, losjes geïnspireerd door ‘Atlas Shrugged’, van Ayn Rand, het boek over een staking van ondernemers en andere productieve mensen.

Aan de hand van het spannende samenzweringsverhaal uit ‘the Creature from Jekyll Island’ over de geheime bijeenkomsten op het gelijknamige eiland voorafgaande aan de oprichting van de Amerikaanse Federal Reserve, worden monetair beleid, centrale banken en inflatie tot leven gebracht.

De Corona-maatregelen inspireerden tot het uitgeven van het boekje ‘The Tuttle Twins and the Leviathan Crisis’ op basis van het economisch historische boek ‘Crisis and Leviathan’ van Robert Higgs over hoe overheden vrijwel elke (reële of gecreëerde) crisis aangrijpen om, volgens het adagium ‘never let a crisis go to waste’, zich meer macht toe te eigenen en de wereld naar hun hand te zetten.

Niet minder actueel is het boekje ‘the Road to Surfdom’, geïnspireerd door het bijna gelijknamige ‘The Road to Serfdom’ van Hayek over hoe politici en bureaucraten steeds neigen hun hand te overspelen en de samenleving richting een centraal geleide, totalitaire dystopie te leiden.

Er zijn titels speciaal voor kinderen van 5 – 11, voor tieners (12+) en een kleine serie voor kleuters. De boekjes bieden niet alleen vertier, maar helpen ouders en kinderen ook om een gesprek aan te gaan aan de hand van dicussievragen. Om het leerproces verder te stimuleren is er een aantal (digitale) ‘instructieboekjes’ (activity workbooks) beschikbaar voor ouders en opvoeders. Er zijn titels over onderwerpen als socialistische indoctrinatie (Subtle Ways Your Kids are Taught to Embrace Socialism), over manieren om de tafelgesprekken binnen het gezin op een hoger plan te tillen (13 Questions to Level-Up Your Family Dinner Conversations), over het opvoeden van jonge ondernemers (10 Tips for Raising an Entrepreneur) en over hoe populaire economische en politieke bakerpraatjes door te prikken (Tuttle Rebuttals: 40 Responses to Popular Political and Economic Myths). 

Het Coronajaar riep bij veel mensen fundamentele vragen over grondrechten en vrijheid op. En noodgedwongen bracht het de optie van thuisonderwijs onder de aandacht. Voor de uitgeverij betekende het groot succes. Vanaf de start in 2014 tot 2019 verkocht Tuttle Twins zo’n 750.000 boekjes. Alleen al in 2020 verdubbelde dat aantal tot bijna 1,3 miljoen.

De boekjes zijn inmiddels verschenen in 9 talen, waaronder Deens, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Zweeds en Portugees. Tijd om Nederlands aan het rijtje toe te voegen?

Children’s Books that Teach about Freedom | The Tuttle Twins – The Tuttle Twins

Teaching Children About Liberty – #SolutionsWatch : The Corbett Report

Leave a comment