Mises Zomercursus: 31 augustus – 1 september 2018

Waarom?

Volgens auteur Arnon Grünberg komt het succes van de economische wetenschap “niet doordat economen zulke goede voorspellingen doen, maar omdat wij intuïtief beseffen dat juist die wetenschap aan onze essentie raakt.”
De Oostenrijkse School raakt zeker aan “onze essentie”: zij stelt de handelende mens centraal en behandelt economie op een logische en begrijpelijke manier. Op scholen en universiteiten wordt weinig of geen gebruik meer gemaakt van de Oostenrijkse methode. Ook in de media is er vrijwel alleen aandacht voor de hedendaagse hoofdstromingen en vooral voor de Keynesiaanse.

Wat?

De Mises Summer School is een ideale gelegenheid om samen met andere geïnteresseerden en onder deskundige leiding kennis te maken met de economische theorieën van de Oostenrijkse School en inzicht te krijgen in de verschillen met de meer gangbare theorieën die dagelijks in de media worden geventileerd. De cursus biedt een gids en inspiratie om vervolgens op eigen gelegenheid de kennismaking met de Oostenrijkse School uit te breiden of te vernieuwen.
De stof wordt gepresenteerd in een kleine groep. Daarnaast is er volop gelegenheid tot discussie en informeel napraten.

In twee cursusdagen gaan we in op onder meer de volgende onderwerpen:
– economische waarde en prijsvorming
– het ontstaan en de economische betekenis van geld, banken en krediet
– economische conjunctuur en de belangrijkste visies daarop
– de rol van productiefactoren en winst in het creëren van welvaart en welzijn
– de rol van politiek en bestuur in de economie, visies van de ‘Nieuwe Politieke Economie’ en de Oostenrijkse School.

De cursus en de discussie bieden de gelegenheid om de economische (voor)oordelen, opvattingen en misvattingen waarmee het publieke debat doorspekt is aan de orde te stellen. Denk aan vragen als:
– Wat is ‘eerlijke’ handel?
– Moet geld rollen?
– Gaat rijkdom ten koste van de armen?
– Wat is een ‘duurzame’ economie en hoe komen we daar?
– Wie heeft ‘macht’ in de economie?

Wanneer?

Vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september 2018 (vrijdag 10 – 19 uur, zaterdag 10 – 16 uur).

Voor wie?

De Mises Summer School is bedoeld voor iedereen die zich willen verdiepen in de economische theorieën van de Oostenrijkse School. Voorgaande kennis van economie is handig, maar niet noodzakelijk.

Docenten

Dr. Jan Vis MBA CMC RV FRICS
Jan Vis is als adjunct-professor Business Valuation verbonden aan de Rotterdam School of Management (Erasmus University). Daarnaast is hij partner in Talanton Valuation Services te Amsterdam.

Dion Reijnders MSc
Dion Reijnders studeerde Financial Economics aan de Universiteit Maastricht. Samen met Olav Dirkmaat is hij de vertaler van het in 2016 verschenen ‘Het menselijk handelen: een economische verhandeling’ van Ludwig von Mises. Hij is beleidsmedewerker bij de Nederlandse Bank.

Philip Ruys
Philip Ruijs studeerde bedrijfskunde aan Nyenrode Business Universiteit en werkt als account manager in de ICT. De economische theorie, die van de Oostenrijkse School in het bijzonder, is voor hem een uit de hand gelopen hobby. Recent publiceerde hij in de Quarterly Journal of Austrian Economics ( wintereditie 2017) een artikel waarin hij een doorontwikkeling van Hayek’s conjunctuurleer uiteenzet. Onder begeleiding van professor Guido Hülsmann, Université d’Angers, werkt hij aan een proefschrift over kapitaaltheorie.

Ger van Gils
Ger van Gils is historicus en werkzaam als beleidsonderzoeker. Hij verdiept zich graag in de Oostenrijkse School, de theorie van Public Choice en de theorie en praktijk van rentseeking, vooral wanneer de historische dimensies van deze vakgebieden aan bod komen.

Aanmelden

U kunt zich inschrijven via deze link, of door een e-mail te sturen aan: summerschool@mises.nl

Kosten

De kosten voor studenten bedragen 95 euro. Niet-studenten betalen 135 euro. Deze prijzen zijn inclusief één overnachting, ontbijt, 2x lunch en koffie/thee en 1 diner.

Uw aanmelding is definitief na overboeking van het verschuldigde bedrag op ABN-AMRO: rekeningnummer: NL95ABNA0614992915  t.n.v. Mises Instituut o.v.v. “zomercursus 2018”.

Locatie

Conferentiecentrum De Glind, bij Amersfoort.

Vervoer

Trein
Wie per trein aankomt op station Amersfoort kan worden opgehaald met de auto.

Auto
De Glind is uitstekend te bereiken per auto. Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Contact

Meer info gewenst? Bel gerust met 06-12217804. Mailen kan naar summerschool@mises.nl.

Leave a comment